01 de maig 2009

Entrevista: Josefina Piquet, l'exili en primera persona

Enguany es commemoren 70 anys de l'exili. Un historiador ens podria donar moltes dades, explicar-nos dades fredes i impersonals, però nosaltres hem volgut conèixer l'exili en primera persona. El passat dissabte 25 d'abril vam tenir a l'estudi de Ràdio Molins de Rei a la Josefina Piquet, un testimoni de primera mà que va viure l'exili i que ens va visitar per explicar-nos la seva història. No exagerem si diem que ens va encongir el cor a tota la redacció del programa. Poques vegades recordo haver vist des de l'estudi mentre faig l'entrevista en directe com tot l'equip del programa present a la redacció està pendent del que diem a l'altra costat de la peixera i escolta amb total atenció.

La Josefina ens va explicar com va emprendre el camí de l'exili amb només 4 anys i com recorda petits detalls, coses concretes que han marcat la seva vida: el comiat de l'àvia, un bombardeig que està a punt d'acabar amb la seva vida a Figueres, una finestra que deixa entreveure que hi ha llum a l'altra costat.... moments que han marcat la vida de la Josefina Piquet i que l'han marcada de per vida. Una vida marcada pel silenci d'una nena que creix sent l'espanyola de la que es riuen a classe els francesos i que recorda aquella foscor, aquell bombardeig. I mentre recorda viu a diferents llocs, fugint de la pobresa i buscant la seguretat del seu pare, que forma part dels maquis. Això si, mai deixa d'anar a l'escola, si una cosa li va inculcar la seva mare és que l'educació era molt important, i en ella la Josefina va trobar una via d'escapament i una manera de sentir-se realitzada, intentant ser la millor de classe per sentir encara que fos un copet a l'esquena que li fes sentir-se orgullosa.

Anys després va tornar a Catalunya, es va casar, va tenir fills... però era incapaç de parlar del seu passat. Finalment, a l'any 1992 va exterioritzar tot els seus sentiments i des d'aquell moment ha fet com d'historiadora de la seva pròpia vida: ha viatjat a França a recuperar els escenaris que la van acollir de petita i va buscar fins trobar a l'única amiga que va tenir a França, una nena de la seva edat a qui ara visita any rere any després de tant temps separades.

Ja sabeu que les noves tecnologies ens faciliten (i molt) la nostra feina a la ràdio, però a vegades també ens juguen males passades, el que ens impedeix oferir-vos l'àudio d'aquesta entrevista. De totes maneres, us asseguro que és una d'aquelles converses que l'equip de El futur és ara recordarem molt de temps. Admirem la manera d'afrontar el passat de la Josefina, la seva manera d'explicar la història d'una nena que s'ha fet gran i ha estat capaç de expressar tot allò que no va poder en el seu moment. No ens va deixar indiferents, ni molt menys.

Actualització: Hem trobat el relat d'un nét de la Josefina Piquet, on narra la història des d'un punt de vista familiar, explicant moltes de les coses que la Josefina va compartir amb nosaltres.