08 de maig 2009

Culturitzem-nos!: El gat d'Schrödinger i la Mecànica Quàntica

És el gat d'Schrödinger viu o mort? Tractant de respondre aquesta pregunta i seguint culturitzant-nos, ens empetitim fins a escales insignificants, i tractem de mirar el món si fóssim 10.000.000 vegades més petits.

Com ja hem comentat des del Culturitzem-nos vàries vegades, a vegades els nostres pensaments aparentment més lògics esdevenen mentides en el món quàntic, un món on les veritats més rotundes són violades contínuament pel comportament atzarós de totes les partícules. Un clar exemple és l'experiment de la doble escletxa de Young, on la matèria no es comporta com a tal, sinó que actua també com a una ona.


I us preguntareu com pot ser que el món quàntic, el món a escala de l'àtom i més petit, trenqui amb totes les nostres concepcions preconcebudes? Doncs tot es basa en l'anomenat principi d'incertesa de Heisenberg que, amb unes grans repercussions filosòfiques, afirma que el simple acte d'observar ja altera l'estat anterior del què s'observa. D'aquesta manera, és impossible determinar amb absoluta certesa la posició i velocitat d'un electró, per exemple.

Com va dir Niels Bohr, qui després de tot aquest assumpte no es quedi a quadres, és que realment no ho ha entés. I per evitar-ho, sempre podeu mirar-vos links com aquesta web bàsica o aquest altre portal més avançat. I si no, sempre ens queda quelcom tan clàssic com els llibres.