20 d’abril 2009

Teatre: estrenes i propostes per a aquesta setmana

Aquest dissabte, a la secció teatral de EL FUTUR ÉS ARA, estrenavem un nou espai titulat la recomanació de la setmana. I, per seguir amb aquesta tònica, avui estrenem espai al blog del programa.

No heu pogut escoltar la secció al programa? No recordeu quines novetats hem explicat? O quines recomanacions i propostes hem fet? Voleu conèixer més informació sobre les obres de les que hem parlat? Doncs, no patiu! Les notícies i novetats del món teatral les podreu trobar aquí, al nostre blog.

Per començar, obrim el teló amb les estrenes que vam anunciar el dissabte.

El Rei Lear de William Shakespeare a la Biblioteca de Catalunya. Aquesta és probablement la més difícil i complexa de les obres de William Shakespeare. La història ens situa davant d’un ancià rei de la Bretanya que ha decidit dividir el seu regne entre les seves filles, guiant-se per l’amor que els té. Però s’equivoca en l’elecció i això desencadena un joc de traïcions, rivalitats i dolor.

Anem a fer una musa de Rafel Duran al Brossa Espai Escènic. Aquesta obra ens mostra un recorregut al llarg d’alguns segles de la història i la literatura catalanes, des dels primers poemes de l’Edat Mitjana fins al desconcert del Barroc.

De música i d’homes d'Helena Tornero al Tantarantana Teatre. Una història d’una dona, uns quants homes i unes quantes cançons que han acompanyat les seves vides. Però també és una història de segones oportunitats, de paraules no dites o dites a deshora, de missatges que no arriben, de coincidències, d’acords i desacords. I, també la història d’aquesta maleïda mania humana, meravellosa, incomprensible, eterna i mai exempta de grans i petits obstacles que és l’amor.

Molts records per a Ivanov d’Anton Txhejov al Círcol Maldà. És la història d’un home de lletres que, prematurament envellit i desanimat, als quaranta anys ha perdut la voluntat de viure. Es un home que ja no troba sentit en res del que fa ni en cap de les seves relacions personals i s’arrossega, a si mateix i a tots els que li són més propers, a l’abisme de l’absurditat de l’existència.

La nit més freda (veus a l’exili) a la Sala Tallers del TNC. Un muntatge que dona veu a alguns dels intel·lectuals catalans més importants que, durant la Guerra Civil Espanyola, van haver d’exiliar-se a causa de les seves idees. Amb textos de Joan Oliver, Carles Riba, Mercè Rodoreda i Antoni Rovira i Virgili, entre altres, aquesta obra parla de la tasca de retorn cap a la cultura catalana perduda durant la guerra que van haver de fer aquests intel·lectuals.


I ara entra en escena la nostra recomanació de la setmana que com que s'apropa Sant Jordi és una recomanació literària. Això sí, ben teatral.

Es tracta del llibre de Pepe Rubianes Me’n vaig (Badalona. Ara Llibres. 2007)
En aquest llibre, Pepe Rubianes explica aspectes desconeguts de la seva carrera teatral, de la seva vida, i del seu lligam irrenunciable amb l’Àfrica, com també uns quants detalls de polèmica i la persecució que va patir per les seves declaracions sobre la unitat d’Espanya.
Me’n vaig és un text despullat però també enèrgic, una autèntica rebel·lió contra els fanàtics d’extrema dreta, una reflexió extremadament lúcida sobre la relació entre Catalunya i Espanya, i un assaig contra les estupideses del sistema i del món en què ens ha tocat de viure. Aquest llibre, pensat i dit des d’Etiòpia, reflecteix la valenta, rebel i alhora tendra personalitat de Pepe Rubianes.
Doncs bé, això és tot per aquesta setmana, així que ... baixem el teló.