18 d’abril 2009

Extramurs: Caucas

Els anys 90 europeus van ser d'allò més interessants. Es signava el Tractat de Maastricht, a Barcelona celebràvem les Olimpíades, Iugoslàvia implosionava -o saltava pels aires-... Són algunes coses que recordem; però, què passava al Caucas?

Tot just vam començar a sentir-ne parlar arrel de la Guerra de Geòrgia de l'estiu de 2008. Si dels Balcans en sabíem poc, d'aquesta franja entre l'Àsia i Europa no ens n'arriba pràcticament res.
Aquesta setmana coneixíem que Rússia dóna per acabades les hostilitats amb Txetxènia.
Després de patir dues guerres als anys 90 -blindades pels periodistes, cal assenyalar que un dels pocs que hi va poder accedir va ser Miguel Gil-, la població txetxena porta 10 anys vivint sota l'operació antiterrorista russa.


Per més informació, el lector pot consultar els articles de El País sobre el conflicte; la pàgina Txetxènia.org, on trobarem, per exemple, un article sobre la falta de llibertat de premsa; o el reportatge de Francesc Sánchez aparegut a El inconformista digital: 'Chechenia, una guerra olvidada`.


Si e
l que ens interessa és el Caucas, "Un buen lugar para morir, historias del Cáucaso" ens ajudarà a aprofundir en aquest apassionant i convuls racó del planeta. Es tracta d'un llibre escrit pel reporter polac, Wojciech Jagielski, qui es declara hereu del mestre Kapucinski, que ens acostarà als conflictes més oblidats.

Jagielski, W; Un buen lugar para morir, historias del Cáucaso; Debate; Barcelona.